Produse cu termen de valabilitate expirat, pe rafturile magazinelor

www.capital.ro

În perioada  6 – 14 februarie curent, la ordinul medicului-şef sanitar de stat, Luminiţa Suveică, specialiştii secţiei Sănătatea alimentelor şi expertiză din cadrul Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău au efectuat o serie de controale planificate şi inopinate a obiectivelor cu profil alimentar. În urma evaluărilor, au fost constatate mai multe încălcări, fapt ce demonstrează lacune în activitatea acestor obiective.

De menţionat că neregulile depistate sunt diverse, dar toate se referă la prevederile următoarelor acte normative, respectarea cărora este ignorată, şi anume:

  1. Legea nr. 78 din 18.03.2004 privind produsele alimentare
  2. Legea nr.10 din 03.02.2009 privind  supravegherea de stat a sănătăţii publice
  3. Hotărârea Guvernului RM nr. 931 din 08.12.2011 cu privire la desfăşurarea comerţului cu amănuntul
  4. Hotărârea Guvernului RM nr. 1209 din 08.11.2007 cu privire la prestarea serviciilor de alimentaţie publică.

Astfel, au fost înregistrate abateri de la normele în vigoare în cazul următoarelor obiective: pavilionul SRL „,Lesrăscom”, magazinul SA ,,Dacia LV’’, magazinul SA „Temix”, magazinul SRL „Teica”, gheretele SRL „Armfarm”, SRL „MH Grup”, magazinul SRL „Succes Victoria”, cafenea SRL „Maram-co”, cafenea SRL „Sîlgri”, cafenea SRL „Ipati Vadim”, cafenea SRL „Melcafe”, bar SRL „Calet –plus”.

Neregulile depistate în aceste obiective constau în:

– lipsa fişelor medicale cu examenul medical susţinut şi instruirea igienică pe programul minimului sanitar;

– nerespectarea regimului de păstrare şi a principiului de compatibilitate a produselor alimentare în frigidere, precum şi nerespectarea termenului de valabilitate a produselor alimentare expuse pentru realizare;

– expunerea în realizare a produselor alimentare fără etichete, în conformitate cu prevederile reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile;

– neasigurarea obiectivelor cu preparate biodistructive în conformitate cu prevederile cap.XV din Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 564 din 10.09.2009 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind stabilirea condiţiilor de plasare  pe piaţă a produselor biodistructive.

Spre exemplu, în obiectivele de comerț,  au fost depistate produse fără documente de însoţire şi cu termen de valabilitate expirat de la 3 până la 130 zile (clătite, pesmeţi, parizer, biscuiţi, mălai, bucate culinare), în cantitate de de 31kg 310 gr.

Totodată, în obiectivele de alimentaţie publică au fost constatate o serie de neajunsuri majore în procesul de activitate al acestora:

– exploatarea (întreţinerea) încăperilor de producere în stare sanitară nesatisfăcătoare, inclusv amenajarea neadecvată a acestora pentru îndeplinirea proceselor de prelucrare preliminară a materiilor prime;

– lipsa la locurile de lucru, pentru verificare, a fişelor medicale cu examenul medical susţinut şi instruirea igienică pe programul minimului sanitar;

– lipsa inventarului de tranşare, marcat respectiv sau, în alte cazuri, utilizarea acestuia contrar destinaţiei sale;

– lipsa dispozitivelor pentru monitorizarea regimului de păstrare a produselor alimentare în frigidere, de asemenea nerespectarea principiului de compatibilitate la păstrarea produselor alimentare;

– lipsa păstrării probelor diurne, pentru efectuarea investigaţiilor în cazul suspecţiei de toxiinfecţie alimentară sau alte afecţiuni de origine alimentară;

– neasigurarea cu preparate biodistructive admise și înregistrate de Ministerul Sănătății.

Tot aici, au fost depistate produse fără acte de confirmare a calităţii şi inofensivităţii acestora, dar şi fără etichetarea pe ambalaj cu informaţia respectivă: data, ora preparării şi termenii de valabilitate ( bucate culinare din carne în cantitate de 26 kg).

Ca măsuri de sancţiune, au fost emise 10 prescriţii sanitare, 4 Hotărâri ale medicului-șef sanitar de stat de interzicere în consum uman a 62 kg 500 gr de produse alimentare şi au fost aplicate în cazul a nouă obiective evaluate amenzi în baza art.80 (2), art. 81, art.911 , art. 276 din Codul Contravențional al RM în sumă de 28 200 lei.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipuil Chişinău atenţionează populaţia asupra procurării şi a consumului produselor alimentare din surse sigure, pentru a evita riscul intoxicaţiilor alimentare şi al bolilor intestinale acute.

_____________________________________________________________________

Executor: Raisa Cebanov, medic igienist, secţia Siguranţa alimentelor şi expertiză

Imagine: www.capital.ro

© 2017 Centrul de Sănătate Publică.