Din ciclul informaţional „SĂNĂTATEA – stare de bine, completă din punct de vedere fizic, psihic şi social, şi nu doar prin absenţa bolii sau a infirmităţii”. Factorii de risc ai maladiilor renale.

123

  Maladiile renale sînt foarte răspândite, devenind o reală problemă de sănătate publică. Fiind compus din rinichi, uretere, vezică și uretră, sistemul urinar  are rolul de a elimina reziduurilor din organism.

  Rinichiul este un organ complex ce are rolul principal de a curăţa sângele de substanţe toxice. Acesta elimină prin urină substanţele reziduale inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior; menţine echilibrul nevelurilor între sărurile mineralele şi apa din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. Rinichiul joacă un rol cheie în funcţionarea organismului, nu numai prin faptul că filtrează sângele și curăţă deşeurile, dar şi prin faptul că echilibrează nivelul de electroliți în organism, menţin controlul tensiunii arteriale şi stimulează producerea de celule roşii în sânge.

  Maladiile rinichilor evoluează de cele mai dese ori asimptomatic, de aceea sunt depistate doar în stadiile cronice. Iată de ce bolile de rinichi se întâlnesc atât la copii cât şi la adulţi, mai des la femei decât la bărbaţi din cauza construcţiei anatomice a organismului.  

  Nevoia puternică și persistentă de urinare, senzația de arsură la urinare, scăparea frecventă a unor mici cantități de urină,  prezența sângelui în urină (hematurie) sau urina cu aspect tulbure și miros puternic, sunt semne caracteristice infecțiilor urinare.

  Printre cele mai întâlnite disfuncţii urinale se regăsesc: bolile renale acute și cronice,  pielonefrita cronică, glomerulonefrita cronică, cistita, uretrita. La apariţia suspiciunilor de o boală renala trebuie neapărat de adresat la medicul de familie pentru consultare.

  Printre factorii de risc ce pot duce la apariția bolilor renale se regăsesc:

  Alimentaţia:

 •   Curele de slăbire pot influienţa negativ asupra rinichiilor, în urma acestora se slăbeşte protecţia împotriva factorilor externi, traumelor, frigului.
 •   Rinichii nu acceptă exces de proteine, sare, zahăr, alcool şi alimente neproaspete. Proteinele din carnea folosită în exces nu se acumulează în organism aşa că acest

 

 

exces inutil trebuie eliminat de către rinichi. Atunci când rinichii nu se isprăvesc cu îndeplinirea acestei funcţii este pericolul de formare a pietrelor.

 •   Atât excesul cât şi lipsa sării în alimente poate aduce prejudicii rinichiilor. Folosirea în exces a sării duce la dereglarea echilibrului hidrosalin a organismului. Nu trebuie de uitat că sarea este prezentă în multe produse chiar şi în dulciuri.
 •   Întrebuinţarea zahărului în cantităţi mari aduce dificultăţi mari de eliminare din organism şi poate aduce la stabilirea diabetului zaharat.

Factori externi:

 •   Temperaturile ridicate pot fi cauza bolilor cronice renale. La expunerea organismului la temperaturi ridicate rinichii îşi pierd din capacitatea funcţională, mai ales în condiţiile când organismul nu este alimentat suficient cu apă. În asemenea condiţii în organism se dereglează echilibrul hidrosalin.
 •   La expunerea organismului la temperaturi joase rinichii îşi îndeplinesc funcţia sa de filtrare cu dificultate.

Factori fiziologici:

 •   Funcţia rinichilor începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă a persoanei. Rinichii încep să scadă în dimensiuni, volum şi odată cu aceasta şi în capacitatea de funcţionare.
 •   Persoanele cu sex femenin sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor renale cronice ca cei cu sex masculin.
 •   Atât diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi bolile renale pot fi moştenite pe cale ereditară.

Obiceiurile dăunătoare:

 •   Rinichii nu tolerează alcoolul deoarece ei sunt aceea care-l filtrează şi-l elimină din organism.
 •   Substanţele toxice, drogurile şi expunerea pe termen lung la unele medicamente şi produse chimice poate duce la afectarea rinichilor.
 •   În procesul fumatului substanţele toxice nimeresc în sânge prin intermediul plămânilor. Substanţele introduse cu sângele sunt transportate la rinichi care este implicat în eliminarea lor din organism.

Maladiile netratate:

 •   Hipertensiunea arterială netratată contribuie la pierderea progresivă a funcţiei renale deoarece tensiunea arterială crescută afectează vasele sangvine ale rinichilor, accelerând distrugerea lor.
 •   Diabetul zaharat este o boală cronică care cauzează perturbarea funcţiei renale.
 •   În urma pierderii capacităţii ficatului rinichii sunt acei care sunt suprasolicitaţi şi cei care compenseză filtaratea toxinelor şi deşeurilor din sânge.
 •   În urma stresului, suprasolicitării şi oboselii imunitatea organismului scade. În rezultat microorganismele şi viruşii au acces liber în organism. Fără a întâmpina o

 

careva rezistenţă în urma filtrării sângelui ei uşor pot ajunge la rinichi. Dacă în rinichi deja populează careva microorganisme cu ajutorul acestora e foate uşor de a acutiza maladiile anterior netratate.

Umplerea vezicii urinare şi constipaţia:

 •   Fiecare persoană care întrebuinţează zilnic o cantitate normală de lichide are nevoia fiziologică de a elibera vezica urinară de 4-6 ori pe zi. Dacă această procedură se face mai rar atunci trebuie de atras atenţia asupra cantităţii de lichide folosite. Dacă urina nu este eliberată la timp, şi vezica urinară este umplută în exces, poate fi periculos atunci când o parte din urină poate trece înapoi în rinichi.
 •   Atunci când organismul suferă de constipaţie el este invadat de o mulţime de substanţe reziduale şi toxine. Toate aceste substanţe nefiind eliminate circulă în sânge şi sunt filtrate de rinichi care lucrează în regim extrem.

 

Sfaturi de prevenire a bolilor renale:

 •   Bea apă în cantitate suficientă pentru organism, în jur de 1,5l de-a lungul întregii zile. Apa are proprietatea de a dilua urina, prevenind concentraţia de toxine, minerale şi săruri, care se pot transforma în pietre sau pot facilita apariţia infecţiilor.
 •   Nu mînca prea sărat, deoarece excesul de sare favorizează instalarea hipertensiunii, un factor de risc important pentru bolile renale.
 •   Mănîncă echilibrat şi fă exerciţii fizice pentru a preveni obezitatea, deoarece aceasta este adesea asociată cu diabetul şi implicit cu bolile renale.
 •   Evită automedicaţia! Anumite medicamente administrate pe o perioadă mai mare de timp pot fi nocive pentru rinichi: anti-inflamatoarele nesteroidiene, anumite analgezice, medicamente imunosupresoare etc.
 •   Atenţie mare la diuretice! Abuzul de diuretice poate duce la aparitia unui blocaj şi ulterior la deces.
 •   Renunţă la fumat! În cazul în care fumezi, trebuie să ştii că tutunul accelerează evoluţia bolilor renale.
 •   Evită regimurile hiperproteice, deoarece obosesc rinichii. Lipsa lichidelor din corp poate favoriza apariţia pietrelor la rinichi.
 •   Controlează-ţi regulat tensiunea arterială!!! Tensiunea arterială foarte ridicată poate dezvălui o problemă renală sau poate duce ulterior la apariţia acesteia.

___________________________________________________________

Executor: Svetlana Cociu, medic igienist, secţia Dezvoltare Strategică şi Management în Sănătate Publică

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.