Riscul salmonelozelor şi măsurile de prevenţie

  Salmoneloza este o boală infecţioasă acută din grupul infecţiilor zooantroponoze şi intestinale, provocate de mai multe tipuri de microbi cu denumirea de salmonelle.

  Salmonella este un microb, adesea invocată în statistici, drept cauza cea mai frecventă a infecţiilor asociate de alimentele contaminate. Riscul de îmbolnăvire prin salmoneloză este mai sporit în perioada caldă a anului, când nu se respectă condiţiile de păstrare a alimentelor.

  În mun.Chişinău, din anul 2000, se observă o tendinţă de intensificare a procesului epidemic prin salmoneloze. Morbiditatea se menţine la un nivel înalt, cu tendinţa de diminuare a morbidităţii în anii 2015-2016. În anul 2014 s-a atestat incidenţa maximă de 69,8 cazuri la 100.000 cetățeni.  În anul curent morbiditatea prin salmoneloză este la un nivel de  12,6 cazuri la 100.000 de locuitori, fiind înregistrate 102 cazuri (în anul 2016, s-au înregistrat  104 cazuri, în 6 luni, sau 12,8%000).  În luna iunie, a anului curent, s-a constatat o sporire a morbidităţii prin salmoneloze, ceea ce este caracteristic pentru infecţia dată. Sporirea   morbidităţii prin salmoneloze, în mun.Chişinău, se observă ,de obicei, în lunile mai-octombrie.

Calea alimentară în transmitere a agentului cauzal a constituit 100%. Factorii principali de transmitere sunt: produsele din carne – 54,2%, ouăle şi produsele lor – 29,2%.  În 33,3% de cazuri produsele nominalizate au fost procurate din pieţele municipiului, în 12,5% – din magazine. În condiţii casnice au fost produse 54,2% de cazuri. În 91% de cazuri, condiţiile care au favorizat infectarea au fost asociate cu încălcarea regulilor sanitare la prepararea, păstrarea şi realizarea produselor alimentare.

  Salmonella trăieşte în tubul digestiv al oamenilor şi animalelor, inclusiv al păsărilor. Boala se transmite de obicei la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate cu fecale ale animalelor, care conţin salmonelle. Salmonela poate intra în produsul alimentar prin contaminare încrucişată, când materia primă crudă vine în contact cu alimentele gata preparate. Produsele alimentare se pot contamina şi prin mâinile contaminate, nespălate. Salmonella Enteritidis şi Salmonella Typhimurium  sunt responsabile de majoritatea dintre infecţiile umane, provocate de salmonelle.

Alimentele de risc sunt: carnea, laptele şi produsele lactate, ouăle, fructele de mare, fructele  şi legumele, mai ales când produsele nu sunt satisfăcător prelucrate termic, la o temperatură internă minimă sigură, iar fructele şi legumele nu sunt bine spălate.

  Perioada de incubaţie de obicei constituie 6 și 48 de ore. Semnele clinice principale: dureri abdominale, febră, frisoane, cefalee, greaţă, vomă şi scaune lichide, slăbicune generală.

  Pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăvire în condiţii casnice, în instituţiile de profil alimentar, la un picnic etc., este necesar prevenirea înmulţirii microbilor şi distrugerea lor prin prelucrarea termică adecvată.

  Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din mun.Chişinău atenţionează responsabilii de procesarea alimentelor şi consumatorii:

 1. Procuraţi produsele alimentare doar din locurile autorizate. Este important să fie expuse examenului sanitaro -veterinar.
 2. Folosiţi în alimentaţie doar produse proaspete, cu termenul de valabilitate respectiv, ouă cu coaja curată şi nedeteriorată.
 3. Păstraţi alimentele la temperatura indicată pe ambalaj, iar alimentele gătite trebuie păstrate în frigider în recipiente acoperite. Păstraţi ouăle în frigider, după spălarea lor preliminară.
 4. Evitaţi contaminarea incrucişată. Separaţi carnea crudă, ouăle de alte alimente.
 5. Spălati frecvent mâinile si suprafetele. Spălaţi ustensilele, tocătoarele, farfuriile cu apă fierbinte și detergenți după prepararea fiecărui aliment și înainte de a incepe prepararea următorului.
 6. Preparaţi alimentele la temperaturi sigure. Orice carne  trebuie preparata la temperatura internă minimă de siguranţă de 74°C. Friptura, gratarul, orice fel de carne de porc, alimentele pe bază de vită, viţel sau miel şi felurile de mîncare ce conţin ouă la 71°C. Sosurile şi supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci cînd sunt reîncălzite.
 7. Pentru inactivarea salmonelelor fierbeţi ouăle de găină minimum 10 min., carnea 2-2,5 ore.
 8. Nu lăsaţi alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
 9. Evitaţi defrostarea şi refregerarea repetată a produselor alimentare. Decongelaţi carnea şi peştele numai în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Alimentele nu ar trebui dezgheţate la temperatura camerei.
 10. Marinaţi alimentele în frigider.
 11. Nu aglomeraţi frigiderul. Aerul rece trebuie să circule liber pentru a păstra temperatura şi alimentele în siguranţă.
 12. Consumaţi apă de calitate garantată, îmbuteliată sau fiartă.
 13. Protejaţi alimentele împotriva insectelor şi animalelor.

  Dacă după consumarea anumitor alimente au apărut semne clinice, contactaţi imediat medicul şi excludeţi din alimentaţie produsul suspect.

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.