Supragreutatea ca factor de risc pentru sănătate

www.doc.ro1

Obezitatea reprezintă o tulburare de nutriţie, care se manifestă prin creşterea greutăţii corporale cu mult peste greutatea normală, cu depozitarea în exces a ţesutului adipos, fapt ce generează consecinţe grave asupra stării de sănătate. În prezent, supraponderabilitatea este o problemă gravă de sănătate, care se întâlneşte atât la bărbaţi, cât şi la femei de orice vârstă, fiind considerată o boală a secolului. Mai frecvent însă, obezitatea este întâlnită la femei, fiind considerată o boală cu etiopatogenie multifactorială şi risc global crescut, o afecţiune cronică a cărei prevalenţă este în creştere şi care determină apariţia riscului pentru bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecţiuni ale vezicii biliare şi unele forme de cancer.

Printre factorii de risc principali ce duc la apariţia obezităţii sunt factorii genetici, consumul de alimente în exces (şi anume acele bogate în grăsimi animale), sedentarismul, stresul psihic, depresia. Printre factorii secundari ar fi nivelul socio-economic (nivel mai inferior de trai), consumul de alcool, consumul unor medicamente, dereglările hormonale etc.

Ţesutul adipos este format din mase de celule grase, numite adipocite, care formează un strat subţire sub piele în jurul organelor interne şi, mai ales, la nivelul coapselor şi al abdomenului, care serveşte ca strat izolator şi un depozit energetic, astfel consumul alimentelor în exces este transformat în grăsimi şi depozitat în aceste celule, care, acumulate un timp mai îndelungat, formează un strat mai gros.

Valorile normale ale masei corporale sunt cuprinse între 18,5-24,9, iar atunci când indicele masei corporale (IMC) indică o valoare între 25-29,9 este vorba despre supraponderalitate, 30-34,9  – obezitate de gradul I, 35-39,9 – obezitate de gradul II. În momentul când IMC depăşeşte nivelul de 40, este prezentă obezitatea morbidă, iar în cazul IMC mai mic de 18, organismul se confruntă cu subponderabilitate.

Supraponderabilitatea este un factor de  risc cu impact negativ destul de grav asupra sănătăţii, de aceea, în scopul prevenirii şi combaterii riscului de apariţie a hipercolesterolemiei, este foarte important de a duce un mod de viaţă cât mai sănătos, cu înlăturarea factorilor de risc, cu atingerea armoniei energetice şi a greutăţii sănătoase printr-o alimentaţie raţională, printr-un regim care urmăreşte reducerea grăsimilor, corecţia masei corporale, reducerea consumului de zahăr. Trebuie să fie majorat consumul de legume şi fructe, alimente din boabe verzi şi nuci, iar un loc important îl are şi activitatea fizică suficientă – evitarea sedentarismului prin gimnastica uşoară, mersul pe jos, controlul stresului. De asemenea este necesar de a spori gradul de educaţie sanitară a populaţiei privind efectele hipercolesterolemiei, ce ar contribui la conştientizarea factorilor de risc ce duc la apariţia şi agravarea situaţiei prin maladii cardiovasculare.

Сonform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 2012, obezitatea a devenit una dintre cele mai frecvente boli de nutriţie din lume, având amploarea unei pandemii, fiind considerată boala secolului al XXI-lea, fiind definită drept o boală cronică cu etiopatogenie multifactorială şi risc global crescut, ceea ce presupune un management clinic bine structurat, precoce şi intensiv, cu strategii terapeutice eficiente, adresate mai multor mecanisme fiziopatologice implicate.

Totodată, în raportul OMS (Newsletter a WHO 10.01.15), se arată că, în lume, exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decât cele 800 de milioane de persoane ce suferă de malnutriţie. Conform unui studiu efectuat în 80 de ţări, OMS apreciază că există 600 de milioane de obezi în lume, din care se estimează că 42 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În Uniunea Europeană, obezitatea infantilă tinde să ia proporţii alarmante, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali şi numărul acestora creşte anual cu 400.000 cazuri. Repartizarea morbidităţii prin obezitate în lume la adulţi unde IMC > 30 conform raportul OMS ( Report – global burden of diseases, Global Health Observatory WHO), pe primul loc este Regiunea Americii de Nord, care înregistrează 33,9% din populaţia totală, pe locul al II-lea – Regiunea Europeană – 18,5%, (în Republica Moldova – 16,9%). Locul al treilea îi revine Regiunii Australiene cu 16,4% şi Regiunii Americii de Sud – 11,1%. Cea mai mica pondere a persoanelor cu obezitate fost constatată în Regiunea Asiatică – 3,1%.  

________________________________________________________________________________________________

Executor: Mihail Ghilan, medic igienist, secţia secţia supravegherea bolilor nontransmisibile şi a determinantelor sănătăţii

Imagine: www.doc.ro

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.