Atenție, leptospiroza!

www.revistagalenus.ro

Pe data de 16.08.2017, în secția de monitorizare a alertelor de sănătate publică, a fost declarat un caz de leptospiroză la un bolnav domiciliat în municipiul Chișinău.

Bolnavul a manifestat simptome de boală la întâi august, când au apărut dureri musculare în membrele inferioare și spate, febră, frisoane, insomnie, cefalee, lipsa poftei de mâncare și dificultăți la urinare. Ajutorul medical de urgență a fost solicitat abia pe data de 10.08.17, când apare icterul, fiind spitalizat în IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în secția de reanimare, cu diagnoza ”insuficiență renală”.

De menționat că pe 16.08.17 bolnavul este consultat de către medicul infecționist și transferat în secția de reanimare a IMSP Spitalul Clinic  Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, cu diagnoza de leptospiroză, confirmată serologic pe data de 17.08.17. În rezultatul anchetării epidemiologice, s-a constatat că bolnavul împreună cu un prieten a practicat în ultimele două luni pescuitul manual într-un bazin acvatic improvizat (rămas după inundația din anii precedenți) din sectorul Râșcani. Curios este și faptul că prietenul acestuia la moment se afla la tratament în secția de pulmonologie a IMSP Spitalulului Clinic Municipal „Arhanghelul Mihail” cu semne de boală similară, suspecție la pneumonie și bronșită, ulterior, pe data de 17.08.2017, fiind transferat la IMSP Spitalul Clinic  Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar pe 18.08.2017 este confirmată aceeași diagnoză.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută, provocată de leptospire și care se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi cardiovascular.

Sursa de infecţie o constituie şobolanii, șoarecii şi alte rozătoare, dar și animalele domestic: bovinele, porcinele, caninele, câinii. Leptospirele se elimină prin urina acestora, infectând bazinele de apă, solul şi produsele alimentare. Oamenii se pot infecta în timpul scăldatului, pescuitului în lacuri poluate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Grupurile de risc profesionale sunt persoanele care contactează cu animalele (veterinarii, zootehnicii, muncitorii din abatoare, industria lactatelor), pescarii, lucrătorii sistemelor de canalizare.

Transmiterea leptospirozei are loc prin contactul direct al omului cu urina animalelor infectate sau cu mediul contaminat cu dejecțiile animalelor (apă, sol), dar se transmite și prin consumul produselor alimentare sau prin apa contaminată. Microbul pătrunde în organism prin piele (fisuri, răni), prin mucoasele orale, nazale sau oculare. Ajunşi în organism, microbii pătrund în sânge, unde se înmulţesc şi apoi sunt transmiși în diverse organe – rinichi, ficat, inimă etc.

Perioada de incubaţie este de la două până la 20 de zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee severă, dureri musculare, articulare, abdominale, insomnie şi slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de erupții cutanate, hemoragii nazale, gastrointestinale. Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, pot apărea complicaţii ca meningita, hepatita, iridociclita, miocardita, pneumonia, insuficiența renală, iar uneori poate surveni decesul.

Boala evoluează în forme uşoare sau grave cu o durată de 3 – 4 săptămâni, convalescenţa este de lungă durată şi se manifestă printr-o astenie pronunţată. Tratamentul se efectuează doar în conditii spitaliceşti obligatorii. Cu cât spitalizarea este mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, Centrul de Sănătate Publică mun. Chișinău recomandă :

– evitarea scăldatului în bazinele acvatice negestionate;

– evitarea contactului îndelungat cu apa;

– limitarea expunerii la dejecțiile de origine animală;

– respectarea normelor de igienă – spălatul pe mâini cu săpun, efectuarea dușului după scăldatul în lacuri sau piscine, consumul de apă numai din surse sigure (de preferință – îmbuteliată sau în urma fierberii), păstrarea alimentelor în condiții salubre;

– eradicarea rozătoarelor din arealul uman prin efectuarea deratizării;

– evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroze.

De menționat că, în ultimii ani, în municipiu, nu au fost înregistrate cazuri de leptospiroză.     

________________________________________________________________

Executor: Olga Volcovschi, medic-șef adjunct, Controlul bolilor contagioase

Imagine: www.revistagalenus.ro

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.