Situația epidemiologică prin infecțiile enterovirale, inclusiv cele provocate de virusul Coxsackie

getty_kind_ziekenhuis_bed

Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău informează că situația epidemiologică prin infecțiile enterovirale se ameliorează, dat fiind faptul că fenomenul este caracteristic perioadei estivale. Astfel, în primele opt luni ale anului curent s-au înregistrat 360 de cazuri de infecție enterovirală, aproape de două ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproximativ 67% din cazurile înregistrate au fost determinate la copiii cu vârsta de 0-17 ani.

Amintim că infecţia enterovirală se înregistrează în municipiul Chișinău anual, cu ciclicitate multianuală de creștere, care se manifestă la fiecare 3-4 ani. Ultima sporire a morbidității a fost în anul 2016, când au fost înregistrate 835 de cazuri. Preponderent, infecția a fost provocată de enterovirusul ECHO-11.

În anul curent, majoritatea cazurilor sunt asociate cu virusul Coxsackie, care poate determina stări febrile, erupții gură-mâină-picior, herpangină, laringită acută foliculară, stomatită aftoasă etc. Răspândirea infecţiei se efectuează prin contact habitual, prin intermediul mâinilor murdare, al obiectelor de uz casnic, al jucăriilor, al apei sau al produselor alimentare contaminate sau prin contact direct cu bolnavul, în unele cazuri și pe calea aerului.

Boala este foarte contagioasă, cu răspândire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii. Astfel, în primele opt luni ale anului curent, în municipiu, au fost înregistrate 83 de cazuri de infecţii enterovirale printre copiii din 53 de instituții preșcolare.

Luând în considerare potențialul înalt de răspândire a virusului Coxsackie și perioada sezonieră de sporire a infecției, pentru prevenirea apariției și a răspândirii infecţiilor enterovirale, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din mun. Chişinău recomandă respectarea măsurilor pentru prevenirea bolilor diareice acute: depistarea şi izolarea la timp a bolnavilor, mai ales în colectivitățile organizate pentru copii, evitarea contactului cu persoane bolnave, respectarea permanentă a regulilor de igienă personală și igiena alimentației, folosirea apei și a produselor alimentare de calitate garantată, igienizarea regulată a încăperilor, evitarea scăldatului în bazinele neamenajate sau în locurile unde este interzis scăldatul.

___________________________________________________________________________________

Executor: Gheorghe Turcu, medic epidemiolog, secția Epidemiologia generală a bolilor transmisibile

Imagine: www.huffpost.com

 

 

 

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.