Ziua Internațională de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii – 9 septembrie 2017

DSC_1000

La 9 septembrie curent, Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău a fost parte a evenimentului dedicat Zilei Internațională de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii. Începând cu anul 2014, sub egida European FASD Alliance (Alianţa Europeană pivind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale), în multe ţări, s-a desfăşurat Campania Internaţională de informare şi sensibilizare „Sunt prea mic ca să beau”. Lansarea campaniei constă într-o acţiune continuă de marketing non-conventională, realizată la nivel mondial, în ordinea Fusului orar, timp de 24 de ore, care începe la 9 septembrie, ora 9:09 ora locală (cifra „9” este asociată cu 9 luni de sarcină).

Potrivit studiilor naționale în domeniul prevalenței factorilor de risc al bolilor netransmisibile (STEPS, MICS, KAP referitor la efectele alcoolului etc.), în Republica Moldova, 74,8% din populația țării cu vârsta între 16-55 de ani consumă alcool, inclusiv 12% consumă alcool zilnic sau aproape în fiecare zi.

Pe parcursul ultimilor ani, femeile constituie circa 15-17% din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale și constituie cca 7000 de femei.

Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre femeile de vârstă reproductivă.

Dintre respondenți, 31% nu sunt conștienţi despre daunele asupra fătului, provocate de consumul de alcool în cazul unei femei însărcinate.

Consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave, afectează creșterea și dezvoltarea oaselor fetale, a organelor interne, și în special a creierului. Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) este un termen general care, pe lângă sindromul alcoolic fetal, include o serie de afecţiuni asociate ca urmare a expunerii prenatale la alcool. Sindromul alcoolic fetal (SAF) constituie o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având următoarele caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv. De menţionat că, pe măsura creşterii, aceşti copii pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, au probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool.                                                        

În contextul evenimentului, la 9 septembrie curent, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Centrul de Sănătate Publică Chișinău, alături de partenerii săi, a organizat un șir de activități de informare și comunicare, care au avut scopul de atenţionare şi sensibilizare a populației în domeniul unei probleme stringente a sănătății publice. Astfel, participanții la acest eveniment au beneficiat de testare gratuită a glicemiei, de calcularea indicelui masei corporale, de consultații gratuite ale medicilor specialiști, au fost implicați în activități fizice alături de antrenori profesioniști etc.

Consumul de alcool în timpul sarcinii constituie o cauză importantă de retardare mentală la copil, care, odată aparută, este ireversibilă. Cu atât mai importante devin toate evenimentele care au scopul de a comunica, a informa, a sensibiliza şi a spori gradul de conştientizare a femeilor de vârstă reproductivă, a gravidelor şi a familiilor în general, privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii.

Doar demonstrând responsabilitate, veți proteja sănătatea Dvs. și a celor dragi vouă!            

_____________________________________

https://www.facebook.com/cspchisinau.md

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.