Din ciclul informaţional „SĂNĂTATEA – stare de bine, completă din punct de vedere fizic, psihic şi social, şi nu doar prin absenţa bolii sau a infirmităţii”. Factorii de risc ai maladiilor cu transmitere sexuală

www.adevarul.ro

Adolescenţa este o perioadă foarte frumoasă din viaţă, dar totodată şi dificilă, în special când teribilismul adolescentin ajunge la cote maxime, iar paralel este necesar de a lua decizii importante. Discutând subiectul despre relaţiile sexuale, trebuie de ştiut că atunci când se renunţă la abstinenţă, responsabilitatea devine majoră, deoarece un pas nechibzuit ar putea schimba radical viaţa personală şi a celor dragi.

Există deja multă informaţie cu privire la faptul că sexul este benefic pentru sănătate, atât timp cât ambii parteneri sunt pregătiţi şi cunosc măsurile de protecţie – stimulează inima, circulaţia sângelui, în special spre creier, îmbunătăţeşte sănătatea mintală şi emoţională, elimină stresul ş.a.

Actul sexual neprotejat însă poate avea urmări grave. Maladiile cu transmitere sexuală reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Acestea se transmit de la o persoană la alta prin contactul sexual, contact cu fluidele infectate (sânge, secreții vaginale, spermă), contactul cu obiecte infectate și de la mamă la făt – în timpul sarcinii sau în timpul nașterii.

Printre cele mai răspândite infecţii cu transmitere sexuală în rândul populaţiei se regăsesc: vulvo-vaginite, uretrite, cisteite, chlamydia, candidoza, trichomona vaginală, sifilis, gonoreea, HIV/SIDA, hepatita virala B, herpesul genital, păduchi pubieni ş.a.

Principalele semne specifice infecţiilor cu transmitere sexuală sunt:

– mâncărimi puternice în zona genitală sau anală;

– scurgeri mucoase sau muco-purulente neînsemnate din uretră la bărbaţi şi din colul uterin la femei;

– scurgeri purulente din vagin, de culoare galben-verzuie;

– senzaţii de arsură la urinare;

– dureri abdominale;

– scurgere vaginală consistentă;

– inflamaţia organelor genitale;

– dureri şi senzaţii de arsură în zona genitală ş.a.

În cazul suspectării unei infecții cu transmitere sexuală este necesar:

– de consultat cât mai urgent medicul specialist (dermato-venererolog, ginecolog, medicul de familie),

– de a efectua examinarea/tratamentul împreună cu partenerul/a,

– de a respecta cu stricteţe regimul de tratament prescris de medic.

– de a evita contactele sexuale în timpul tratamentului.

Principalii factori care contribuie la menţinerea unei incidenţe crescute a infecţiilor cu transmitere sexuală sunt:

– comportamentul sexual neadecvat,

– neutilizarea mijloacelor de protecţie,

– prezentarea tardivă la medic,

– autotratamentul incorect,

– nivel scăzut de responsabilitate faţă de propria sănătate şi a persoanei din cuplu etc.,

– educaţie sexuală precară ş.a.

Gravitatea evoluţiei infecţiilor depinde de momentul adresării la medic şi iniţierea tratamentului prescris. Netratate la timp, infecţiile cu transmitere sexuală pot avea urmări grave asupra sănătăţii.

Sfaturi utile

Abstinenţa este cea mai simplă şi cea mai sigura metodă de prevenire a unei infecţii cu transmitere sexuală şi a unei sarcini. Trebuie de ştiut că abstinenţa nu protejează de HIV şi hepatita B, care se pot transmite şi pe cale nesexuală, de exemplu, chiar şi prin imprimarea unui tatu la un salon de tatuaj.

Fidelitatea este şi el un aspect important – fii fidel unui partener şi evită relaţiile sexuale ocazionale sau cu multipli parteneri.

Prezervativul ca o metodă de contracepţie, previne atât infectarea cu una dintre infecţii, cât şi apariţia unei sarcini nedorite.

Important! O atenţie sporită trebuie oferită educaţiei sexuale, iar metodele de contracepţie se selectează în funcţie de informarea corectă primită de la un medic specialist: fetele – la medicul ginecolog, medicul endocrinolog sau specialistul în planificare familială, iar băieții – la medicul urolog.

_______________________________________________________________________________________

Executor: Svetlana Cociu, medic igienist, secţia Dezvoltare Strategică şi Management în Sănătate Publică

Imagine: www.adevarul.ro

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.