„Mâinile noastre, viitorul nostru” – Ziua Internațională a spălatului pe mâini

www.interferente.ro

La 15 octombrie, este marcată Ziua Internațională de spălatului pe  mâini, dedicată sensibilizării și conștientizării importanței spălării mâinilor cu săpun ca o modalitate eficientă și accesibilă pentru prevenirea bolilor.

Mesajele Zilei Internaționale a spălatului pe mâini sunt orientate spre:

– promovarea și sprijinul unei culturi globale și locale în ceea ce privește spălatul mâinilor cu săpun;

– direcționarea atenției asupra în ceea ce privește spălatul mâinilor cu săpun în întreaga lume

– creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile spălatului mâinilor cu săpun.

Pentru anul curent, a fost propusă tema “Mâinile noastre, viitorul nostru”, amintindu-ne că spălatul mâinilor ne protejează propria sănătate și ne permite să construim viitorul nostru, precum și a comunităților noastre și a lumii. Gândindu-ne la viitor, ne străduim să fortificăm sănătatea, bunăstarea și productivitatea pentru noi înșine, pentru familiile noastre și pentru comunitățile noastre. Spălatul mâinilor este o modalitate accesibilă și eficientă pentru atingerea acestor obiective.

Spălatul mâinilor cu săpun este cheia protejării sănătății publice și o bază pentru controlul infecțiilor.

În fiecare an, pneumonia și diareea ucid 14 milioane de copii sub cinci ani. Acest comportament simplu de spălare a mâinilor cu săpun poate salva vieți, reduce decese asociate cu diareea în jumătate și decesele de infecții respiratorii acute cu un sfert.

La nivel global, doar 19 la sută din populație se spală pe mâini cu săpun după folosirea toaletei sau după schimbarea scutecului unui copil. 

În Republica Moldova, conform Studiului calității apei potabile, sanitaţiei şi practicilor de igienă în instituţiile preşcolare, majoritatea  copiilor se spală pe mâini,  în  instituțiile preșcolare, mai mult de trei ori pe zi. În sectorul rural, în grupele de creșă – 0,3 la sută dintre copii se spală pe mâini numai odată, 0,8 la sută de 2 ori și 6,9 la sută nu mai mult de trei ori. În sectorul urban, acest indice este cu mult mai favorabil, practic toți copiii se spală pe mâni mai mult de trei ori pe zi. În grupele de grădiniță, de asemenea situația la compartimentul vizat este mai precară în sectorul rural, unde 1,6 la sută dintre copii se spală pe mâni mai puțin de trei ori pe zi, iar 4,2 la sută numai de trei ori pe zi.

Este important de a ști că:

 1. Spălatul mâinilor cu săpun este un “vaccin autoadministrat” care, atunci când se practică în mod corespunzător și în mod regulat, previne infecțiile și salvează vieți.
 2. Spălatul mâinilor este o soluție foarte eficientă de prevenire a unui număr mare de boli.
 3. Toată lumea poate preveni boala și poate îmbunătăți sănătatea prin spălatul mâinilor.
 4. Doar apă nu este suficient!
 5. Momente critice pentru spălarea mâinilor Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli.Ce înțelegem prin spălarea corectă a mâinilor? Pentru ca spălarea mâinilor să fie eficientă, ar trebui să fie practicată în mod consecvent și temeinic. Pentru o spălare a mâinilor adecvată, urmați acești pași: udați mâinile cu apă, săpuniți bine mâinile, încheieturile, spălați printre degete și sub unghii, curățați timp de cel puțin 20 de secunde, clătiți mâinile cu apă, uscați mâinile cu un prosop de hârtie, care, ulterior, trebuie aruncat.

Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini în următoarele situații:

 1. După utilizarea toaletei.
 2. Înainte de mâncare.
 3. Înainte să începem să gătim.
 4. Când intrăm în casă.
 5. După schimbarea scutecelor la un copil.
 6. După utilizarea transportului în comun.
 7. După ce ne-am jucat cu animalele de companie.
 8. După vizitarea unui bolnav.
 9. Înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact.
 10. După manipularea gunoiului.
 11. După ce suflați nasul, tușiți sau strănutați.
 12. După utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice.
 13. Ori de cate ori sunt mâinile murdare.

_________________________________________

Imagine: www.interferente.ro

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.