”Sănătatea mea – dreptul meu!” – Marcăm Ziua Mondială de combatere SIDA

DSC_0007

La 1 decembrie, începând cu anul 1988, este marcată Ziua Mondială de combatere a infecţiei HIV/SIDA, pentru a fortifica eforturile îndreptate spre combaterea răspândirii acestei infecţii, pentru a sensibiliza opinia publică şi a stabili priorităţile privind eradicarea virusului, care a ucis 39 de milioane de oameni într-o perioadă de timp relativ scurtă.

În acest an, sloganul campaniei mondiale ”Sănătatea mea – dreptul meu!” este ”Testează-te la HIV! Te  privește! Privește pe fiecare!” și vor fi promovate diverse activități de prevenire, testare, tratament și îngrijiri ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Infecția HIV/SIDA prezintă o problemă prioritară de sănătate publică, până în prezent fiind infectate cu HIV 76,1 milioane de persoane, decedate de boli asociate SIDA –  35 milioane, conform datelor UNAIDS (Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA).

În Republica Moldova, după cum o arată criteriile Organizației Mondiale a Sănătății, infecția cu HIV este considerată ca epidemie concentrată în populația-cheie cu risc sporit de infectare (UDI, LSC, BSB). Anual, în republică, se înregistrează un număr impunător de cazuri noi de infecție cu HIV și maladia SIDA. La sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11 043 cazuri de HIV/SIDA, dintre care au decedat 3 137 persoane (70% cazuri de decese HIV asociate), vârsta medie fiind de 37,6 ani. Prevalenţa infecţiei cu HIV, în republică, la 1 ianuarie 2017, constituie 199,86 cazuri la 100 mii popăulaţie.

În municipiul Chişinău, la finele anului 2016, au fost înregistrate cumulativ 1 866 cazuri de infecţie cu HIV. Maladia SIDA a fost confirmată la 537 persoane, diagnosticarea noilor cazuri cu HIV – 158 persoane, iar cu SIDA – 40 persoane.  În anul curent (până la 25.11.17), sunt deja înregistrate 119 cazuri noi de infecţie cu HIV (14,6 cazuri la 100 mii populaţie) şi 39 cazuri de SIDA.

Infecţia cu HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, sexual active, cu vârsta cuprinsă între 19-39 ani (67- 68%), cu menținerea nivelului înalt de transmitere a infecţiei pe cale heterosexuală – peste 60%, în rândul persoanelor infectate predominând bărbaţii (60-64%).

Trebuie de menționat că, în țară, este extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituţiile medicale şi ONG. Testarea şi consilierea HIV sunt incluse în Programul Unic de asistenţă medicală şi sunt gratis, benevol şi confidenţial. Persoanele care trăiesc cu HIV au acces la servicii de asistenţă medicală, socială şi li se oferă tratament antiretroviral. Nu există listă de aşteptare, tratamentul este gratis şi se efectuează conform Protocoalelor naţionale.

Ziua Mondială de combatere SIDA – 1 Decembrie oferă oportunitate fiecărei persoane să se implice în prevenirea infecţiei cu HIV, promovarea testării HIV, manifestarea atitudinii tolerante şi nondiscriminatorii față de persoanele ce trăiesc cu HIV. Un rol primordial în realizarea activităţilor de prevenire HIV în rândul populaţiei revine lucrătorilor medicali.

___________________________________

Executor: Ion Vlas, medic epidemiolog

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.