Situaţia epidemiologică prin IACRS şi pneumonii în municipiul Chişinău, pentru perioada 1 – 7 ianuarie 2018

În săptămâna de supraveghere epidemiologică cuprinsă între 1 – 7 ianuarie, instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiul Chişinău au raportat 1 944 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în comparaţie cu săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1 699 cazuri. Morbiditatea prin IACRS a crescut cu 12,6%, comparativ cu săptămâna anterioară.

S-au atestat cazuri de boală la 1 287 de copii cu vârsta de până la 17 ani (66,2%). Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până la 6 ani – 993 de cazuri (77,2%), dintre ei 276 (27,8%) sunt copii instituţionalizaţi. În perioada menţionată, au fost internaţi 45 de bolnavi (2,3%), 34 dintre ei fiind copii. Rata copiilor spitalizaţi a constituit 75,6%.

În perioada de raportare, în municipiu, a fost înregistrat primul caz de gripă, confirmat prin metoda de laborator tip A(H1N1) la o persoană (gen feminin) cu vârsta de 34 ani. Starea pacientei este satisfăcătoare, aceasta urmând tratament în condiţii de staţionar. Din anamneză, în perioada de incubaţie bolnava s-a aflat peste hotarele ţării.

În scopul monitorizării circulaţiei agentului patogen prin gripă şi IACRS pe parcursul săptămânii de raportare au fost prelevate 10 probe, în una dintre probe fiind identificat virus gripal A(H1N1).

_____________________________________________

Executor: Oxana Constantinov, medic epidemiolog

Imagine: www.lerna.com

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.