Situaţia epidemiologică prin IACRS şi pneumonii în municipiul Chişinău, pentru perioada 8 – 14 ianuarie 2018

În săptămâna de supraveghere epidemiologică cuprinsă între 8 – 14 ianuarie, instituţiile medico-sanitare publice şi private din municipiul Chişinău au raportat  2 049 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în comparaţie cu săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1 944 de cazuri. Morbiditatea prin IACRS a crescut cu 5,1%, comparativ cu săptămâna anterioară.

S-au atestat cazuri de boală la 1 343 de copii cu vârsta de până la 17 ani (65,5%). Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta de până la 6 ani – 1 008 de cazuri (75,1%), dintre ei 303 (30,1%) sunt copii instituţionalizaţi. În perioada menţionată, au fost internaţi 59 de bolnavi (2,9%), 48 dintre ei fiind copii. Rata copiilor spitalizaţi a constituit 81,4%.

În perioada de raportare,  în municipiu, au fost înregistrate două cazuri de gripă, confirmate prin metoda de laborator tip A(H1N1), inclusiv la un copil sub vârsta de 17 ani. În total, în primele săptămâni ale anului curent, în municipiu, au fost înregistrate trei cazuri de gripă, confirmate prin metoda de laborator tip A(H1N1).

În perioada de referință, în municipiu, a fost înregistrat un caz de deces prin infecțiie respiratorie acută severă (SARI), confirmat cu prezența virusului gripal sezonier A(H1N1), la o persoană cu vârsta de 42 ani, sex feminin, nevaccinată.

În scopul monitorizării circulaţiei agentului patogen prin gripă şi IACRS pe parcursul săptămânii de raportare au fost prelevate 13 probe, dintre care în două probe a fost identificat virus gripal A(H1N1).

__________________________________________

Executor: Oxana Constantinov, medic epidemiolog

Imagine: www.lerna.com

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.