Rezultatele colaborării în cadrul proiectului REPEMOL – discuții cu experți externi

DSC_0894

La 31 ianuarie curent, în incinta Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău, s-au desfășurat ateliere de instruire pentru educatorii din instituțiile de educație timpurie, cu abordarea problemelor ce țin de eficientizarea mecanismului de colaborare intersectorială și dezvoltarea unui parteneriat durabil în domeniul medico-social la capitolul prevenirii accidentelor la copiii cu vârsta de 0-5 ani, în baza proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova” (REPEMOL).

De menționat că, totodată, a avut loc ședința de lucru, la care au participat formatorii și coordonatorul planului de acțiuni din cadrul CSP mun. Chișinău cu reprezentanți ai Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS) din București, Romania – expertul în comunicare și relații publice, Mirela Mustață și președintele executiv, Dana Fărcășan. În cadrul evenimentului, s-a discutat despre rolul Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău în procesul de prevenire a accidentelor casnice şi a accidentelor rutiere la copii de vârstă 0 – 5 ani prin activităţile echipei multidisciplinare, ca parte a proiectului REPEMOL. Pe tot parcursul segmentului de colaborare, CSP mun. Chișinău a avut rolul unui punct de contact pentru mai multe domenii în vederea promovării sănătății și a profilaxiei traumatismelor la copii cu vârstă fragedă în condiții casnice, cum ar fi, medicina primară, asistența socială, sectorul educațional etc., aspect menţionat de Luminiţa Suveică, medic-şef, în cuvântul de deschidere a ședinței.

Este important de a sublinia faptul că, în urma Studiului calitativ realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing ”CBS-AXA” în cadrul proiectului REPEMOL, a fost apreciată utilitatea atelierelor de instruire, atestându-se o îmbunătățire considerabilă a relațiilor dintre actorii implicați în procesul de prevenire a accidentelor casnice. Cu atât mai mult, unii specialiști susțin că își aduc aportul deja individual, la nivel de instituția în care activează, datorită capacităților formatorilor și a materialelor informative obținute în urma participărilor la  atelierele de instruire, continuă activitățile de informare a părinților, iar aceștia se arată receptivi și mulțumiți. Ghidul pentru părinți a fost apreciat pentru conținutul accesibil, ușor memorabil și elocvent, conform opiniilor respondenților, dintre care majoritatea au fost părinți.

Subiectul securităţii copilului şi a conştientizării pericolului accidentelor în condiții de casă este fenomen ce se poziţionează conform studiilor pe locul al III-lea privind cauzele mortalității la copii, or, zilnic, la nivel mondial, peste 2000 familii trăiesc tragedia de a pierde un copil din cauza  unui accident ce ar fi putut fi prevenit și se prezintă ca un generator de măsuri, proiecte, activităţi care necesită a cunoaşte o dinamică optimistă şi o continuitate lucrativă. Mai mult, în urma unei noi abordări, problema prevenibilă/controlabilă prin intervenţii intersectoriale a devenit o prioritate a sănătăţii publice la nivel global. CSP mun. Chișinău consideră a fi necesare activitățile de informare și instruire a specialiștilor, optând pentru viabilitatea colaborării în cadrul proiectelor care situează în prim-plan sănătatea publică.

______________________________________________

https://www.facebook.com/cspchisinau.md

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.