Aplicații de evacuare în cazul situațiilor de urgență la Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău

DSC_0188

La 11 aprilie curent, în incinta Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău, s-au desfășurat aplicații de evacuare în cazul situațiilor de urgență, cum ar fi incendiul și orice alt risc posibil existent sau caracteristic instituției (riscurile chimic și/sau biologic). Acțiunile au fost monitorizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a oferit o atenție sporită următoarelor aspecte:

– siguranța antiincendiară,

– modul de evacuare a angajaților și a vizitatorilor,

– sistemul de semnalizare,

– accesul spre căile de evacuare,

– acțiunile angajaților și ale vizitatorilor în cazul declanșării unei situații excepționale.

Exercițiul a avut drept scop de a verifica starea de pregătire a instituției în caz de declanșare a unei situații excepționale, fiind evaluată și la capitolul privind dotarea obiectivelor cu numărul necesar de mijloace primare de intervenție, prezența indicatoarelor la ieșirile de evacuare, dar și asimilarea regulilor antiincendiare în urma instruirii angajaților. Mobilizarea s-a produs odată cu sunetul sistemului de alarmă, iar formațiunile responsabile ale CSP mun. Chișinău au purtat echipament corespunzător și au ghidat procesul de evacuare.

Medicul-șef, Luminița Suveică, a conchis următoarele: „Personalul de la fiecare etaj a fost avertizat suplimentar prin megafon, în timp ce, în fața instituției, se auzea constant sistemul de alarmă. S-au respectat condițiile de evacuare, cu un timp optim de 2 min.47 sec., specialiștii afirmând că este o evacuare rapidă. Specificul aplicațiilor de astăzi s-a manifestat prin riscurile biologic și/sau chimic, iar echipele de intervenție au fost pregătite pentru a oferi suportul necesar. De asemenea, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească a răspuns pozitiv și prompt solicitării noastre. Sperăm că aceste aplicații vor fi benefice pentru toți participanții”.

Totodată, exprimându-și opinia despre modalitatea de evacuare, șeful-adjunct al Direcției Situații Excepționale, Liviu Merzîncu, a menționat: „La moment, lipsește o instalație de avertizare sonoră, însă, în linii generale, evacuarea s-a produs rapid, organizat, fără a se crea panică, au fost eliberate căile de acces și nu sunt obiecții majore pentru acest exercițiu”.

De menționat că, zilnic, în cadrul Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău, pe lângă numărul de peste 400 de angajați, se atestă un flux de circa 300 de persoane – agenți economici, persoane fizice, participante ale cursurilor de instruire igienică sau ale atelierelor de lucru etc. Simularea respectivă a evidențiat importanța informării prin aplicarea exercițiului despre metodele de evacuare într-o zonă inofensivă, abordând un comportament corect și un timp optim pentru a reacționa potrivit situației. 

Aplicațiile de evacuare în cazul situațiilor de urgență la Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău se înscriu în șirul de activități, inițiate la 29 martie curent, în urma solicitării prim-ministrului Pavel Filip de a efectua verificări ample, în echipe mixte, a tuturor obiectivelor social-culturale și de agrement din țară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizând activitatea gestionarilor de obiective cu aglomerări de persoane în organizarea aplicațiilor de evacuare.

______________________________________

https://www.facebook.com/cspchisinau.md

© 2018 Centrul de Sănătate Publică.